Shea Yağının Cilde Faydaları

Shea yağının tarihi, Eski Mısır’a kadar uzanır. Antik Mısır’da cildi ve saçları güneşten ve rüzgârdan korumak için kullanılan bu yağ, 1300’lü yıllarda Avrupalı gezginler tarafından Avrupa’ya tanıtılmış, Afrika’da kullanılan bir yağ olduğu belirtilmiştir.

Afrika’da tarihte bu yağ kutsal bir yağ olarak kabul edilirdi ve saygı duyulan liderler ve önemli kişiler, Shea ağacından yapılmış tabuta konularak gömülürdü. Aynı zamanda bitkinin şifalı özelliklerinden dolayı da Shea ağacı kutsal sayılırdı.

Shea yağı, Afrika’da yetişen Shea (Karite) ağacının cevizlerinden elde edilen bir yağdır. Shea ağaçları 200 yıla kadar yaşayabilmektedir. Shea cevizleri Afrikalı kadınlar tarafından geleneksel yollarla toplanır. Bu cevizler parçalanarak öğütülür, haşlanır ve yağı çıkarılır.

Afrikalı kadınların en önemli gelir kaynağı olan Shea yağının cilde faydaları oldukça fazladır. Beyaza yakın, açık sarı bir rengi olan Shea yağı, özellikle cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılan etkili bir yağdır.

Shea yağı, oleik asit, stearik asit ve linoleik asit gibi faydalı yağlar içerir. Ciltle temas ettiğinde eriyen bir yağ olan Shea yağı, cilt tarafından hızla emilir.

Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan shea yağının cilde pek çok faydası vardır. Kozmetik cilt bakım ürünlerinin birçoğunda etken madde olarak kullanılır.

Shea Yağının Cilt Üzerindeki Harika Etkileri

1. Shea Yağı Cilt hastalıklarını tedavi eder.

Shea yağı, faydalı yağ asitleri açısından oldukça zengin bir yağdır. Bu faydalı yağ bileşenleri, ciltteki kızarıklıkları giderir, tahriş olmuş deriyi iyileştirir, cilt kuruluğunu giderir, yaraları, yanıkları ve kesikleri tedavi eder.

2.Shea Yağı Böcek Isırıklarına iyi gelir.

Antiseptik bir yağ olan Shea yağı böcek ve sinek ısırıklarına, arı sokmasına iyi gelir. Aynı zamanda ısırılan bölgeyi dezenfekte ederek, cildin mikrop kapmasını önler.

Bunu da oku »  Yüzdeki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

3. Shea Yağı Deri iltihaplarını giderir.

Shea yağı, deri iltihaplarını ve ağrıları giderir. İçeriğindeki sinnamik asit adı verilen kimyasal bileşen, antiseptik özelliktedir. Zararlı bakterileri ve mikropları öldüren, iltihabı yok eden bu madde, iltihaplı cilt hastalıklarına iyi gelir.

İltihaplı ağrılarda, ağrıyan bölgeye Shea yağıyla masaj yapıldığında ağrıları kısa zaman içinde geçirir.

Kas ve eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılan Shea yağı, romatizmalı artiritin giderilmesinde de çok etkilidir.

4. Shea Yağı Egzama, akne ve sedef hastalığına iyi gelir.

Shea yağı, cildi yatıştırarak egzama ve akne problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Sedef hastalığının tedavisinde kullanılan Shea yağı, cilt kuruluğunu ve kaşıntıları giderir.

5. Shea Yağı Deride oluşan çatlakları giderir.

Shea yağı, deri çatlaklarını gidermede çok etkili bir yağdır. Doğumda veya hızlı kilo alıp verildiğinde oluşan çatlakların görünümünü hafifletir.

6. Shea Yağı Topukları yumuşatır.

Sporcular tarafından ayak tabanlarına sürülen Shea yağı, cildin yumuşamasını sağlar ve sertleşmiş deriyi ve topukları yumuşatır.

7. Shea Yağı Cildi yumuşatır.

Cildi nemlendirerek yumuşatan Shea yağı, özellikle traş olurken kullanılır. Traş olurken sabun yerine Shea yağı kullanıldığında, cildi aynı zamanda besleyerek rahatlatır.

3. Shea Yağı Cildi korur.

Shea yağı, A vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar ile kateşin adı verilen kimyasal bileşenler içerir. A ve E vitaminleri, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak cildin sağlıklı kalmasını sağlar.

Shea yağı aynı zamanda sinnamik asitler içerir. Bu yağ asitleri, cildi dış etkenlere karşı korur.

4. Shea Yağı Cildi besler.

Shea yağı, vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir yağdır. İçeriğinde bulunan yüksek oranda A ve E vitaminleri sayesinde cildin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayarak cildi besler.

Shea yağı, aynı zamanda yüksek oranda, cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olan sağlıklı yağ asitleri içerir. Bu sağlıklı yağ asitleri Shea yağında yüzde 7 ile 12 arasında bulunur. Bu oran, avokado yağında sadece yüzde 2 ile yüzde 6 arasındadır.

Bunu da oku »  Yumurta Akının Cilde Faydaları

5. Shea Yağı Cildi gençleştirir.

Shea yağı, yaşlanma karşıtı kozmetik ürünlerinin etken maddelerinden biri olarak kullanılan etkili bir yağdır.  Shea yağı düzenli olarak kullanıldığında yüzdeki kırışıklıkları, göz kenarlarında oluşan ince çizgilerin görünümünü büyük ölçüde giderir.

İçindeki F vitamini cilt dokularını zararlı etkenlere karşı korur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.

Shea yağı, düzenli olarak kullanıldığında yeni çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını önleyerek cildin genç kalmasına yardımcı olur.

Shea yağı, ayrıca E ve A vitaminleri içerir. Bu vitaminler, cildin esnekliğini korumasına yardımcı olarak cildin genç kalmasını sağlar.

6. Shea Yağı Cildi nemlendirir.

Shea yağı, cildi nemlendirerek dış etkenlere karşı korur. 2012 yılında yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre içeriğindeki stearik asidin, cilt dokusu üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak cildi nem kaybından koruduğu görülmüştür.

7. Güneş ışınlarına karşı korur.

Günümüzde Shea yağı, piyasada satılan güneş koruyucu kremlerin etken maddesi olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, Shea yağının sinnamik asit adı verilen kimyasal bir bileşen içermesidir. Bu bileşen, tarçın baharatının ana bileşenidir. Sinnamik asit, güneşin ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur.

Shea yağı, ciltte temas ettiğinde sıvı hale gelen ve cilt tarafından hızla emilen bir yağdır. Kimyasal katkılar içeren ürünler gibi cilt hücrelerini tıkamaz, cildin rahat nefes almasına engel olmaz. Bu yüzden güneş kremi olarak tercih edilen doğal ürünlerin başında gelmektedir.

8. Elleri gençleştirir.

Shea yağı güçlü bir nemlendiricidir. Yaşlanmayla beraber kuruyarak nem kaybeden elleri nemlendirerek gençleştirir.

A ve E vitamini ile sağlıklı yağlar içeren Shea yağı, elleri besleyerek canlandırır. Sadece 2 hafta içinde yaşlanma etkilerini gidererek ellerin daha genç görünmesine yardımcı olur.

No comments yet.

Bir Cevap Yazın