Portakal Yağının Faydaları

  • Uncategorized
  • 17 kez görüntülendi

Portakal Yağının Faydaları

Portakal, direkt tüketildiğinde bile oldukça faydalı olan bir meyvedir. İçerdiği C ve B vitamini, potasyum ve kalsiyum sayesinde insanlara oldukça fayda sağlar. Portakal yağı, soğuk preslenme yöntemi sayesinde, portakal kabuğundan elde edilen, uçucu bir yağdır.

Portakal suyu üretimi için de, bu yağ kullanılabilir ve üretim tarihinden itibaren, 6 ay kadar bozulmadan saklanabilir.

İnsan sağlığına olan olumlu etkisiyle bilinen portakal yağı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalı yağlar arasındadır.

Çeşitli faydaları sayesinde, doğal bir ilaç olma özelliğini kazanmış olan portakal yağının faydaları arasında; antiseptik özelliği de vardır. Bu özelliklik sayesinde mikropları öldürür ve kanı temizler.

Tatlı ve acı aromaya sahip olabilen portakal yağı, aromasının yanı sıra kokusuyla da dikkat çeker.

İLTİHAP KURUTUCU ÖZELLİĞİ

Portakal yağı doğal bir mikrop öldürücüdür. Ağız ve boğaz yaralarında oldukça etkili olan bu yağ, gargara yapılarak kullanılabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

İnsan metabolizmasının C vitamini emilimini arttıran portakal yağı, karın bölgesine masaj yoluyla uygulanırsa; sindirim sistemindeki bozuklukları ve kabızlık problemlemi giderir.

TOKSİN TEMİZLEYİCİ PORTAKAL YAĞI

İdrar söktürücü özelliği bulunan portakal yağı, çeşitli nedenlerden dolayı vücutta biriken toksinleri dışarı atmaya yarar.

Aynı zamanda safra taşı, ürik asit ve vücuttaki fazla tuzun dışarıya atılmasına katkı sağlar, mesaneyi ve böbrekleri uyararak daha fonksiyonel çalışmasını sağlar.

Detoks etkisi de bulunan portakal yağı, düzenli kullanımda selülitleri de yok eder.

AFRODİZYAK ETKİSİ

Portakal yağının kokusu, cinsel isteği uyandırıcı etkiye sahiptir. Odanın farklı yerlerinde bulunan portakal yağı, cinsel isteği uyandırmasıyla beraber iktidarsızlık ve sertleşme sorununa karşı da oldukça etkilidir.

Aynı zamanda zevk alamama ve cinsel isteksizlik sorunlarının da doğal ilacı olan portakal yağını düzenli şekilde koklamak veya odaya yaymak bu sorunları ortadan kaldırır.

PORTAKAL YAĞININ SAÇLARA OLAN FAYDASI

Portakal yağının faydaları arasında, saç köklerini beslemek ve saça yumuşaklık vermek de vardır. Saç diplerine masaj yoluyla uygulandığı takdir de, saç dökülmesini azaltır.

Ayrıca, saça sürülürse, saça canlılık verir, daha kolay şekil almasını sağlar ve daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Ayrıca portakal yağı, kepek sorununa karşı da çok etkilidir ve saçtaki kırılmaları önler.

Aynı zamanda, zeytin yağı ile karıştırılıp saça sürülürse; saç tellerindeki deformasyonu ve kırılmaları onardığı gözlemlenmiştir.

Kurumuş saçlar için de, oldukça etkili olan bu karışım; saça sürüldükten sonra 45 dakika saçta bekletilmeli ve ardından yıkanmalıdır.

Yapılan bu işlem sonucunda, ilk kullanımdan itibaren saçların canlandığı ve beslendiği fark edilecektir.

Portakal yağını bazı şampuan firmaları da kullansa da, bir çok markada kullanılmıyor. Bahsi geçen etkilerin nüfuz etmesi adına, kullanılan şampuanın içine de damlatılabilir.

Bu şekilde kullanıldığında şampuan, hızlı bir şekilde tüketilmelidir ve tüketim süresi 6 ayı geçmemelidir.

CİLT ÜZERİNDE ETKİSİ

Portakal yağı tam anlamıyla şifa deposudur. Cilde de faydası olan portakal yağı, ciltteki kırışıklıkları, yaşlanma çizgilerini ve bazı cilt lekelerini geçirir.

Aynı zamanda akne tedavisinde de kullanılır ve sivilcelerin ardından kalan lekeleri temizler. Hücre yenileyici özelliği sayesinde cildi yeniler ve daha genç bir görünüm kazanadırır.

Uygulandığı yerdeki kan akışını rahatlatması açısından da, cildin daha canlı görünmesini sağlayacaktır.

Cilde olan bu faydalarından dolayı kozmetik ve eczacılık alanlarında sıklıkla kullanılır. Düzenli olarak kullanılan bir kreme damlatılarak da, cildin daha sağlıklı görünmesi sağlanabilir.

PORTAKAL YAĞININ DİĞER FAYDALARI

Depresyon ve kronik stres gibi bazı ruhsal sorunların tedavisinde kullanılır.

Portakal yağının lavanta ile karıştırılıp uyunan odaya koyulması, uyku bozukluğu yaşayan kişilerin uyku düzenini sağlar.

Yaratıcı düşünme yeteniğini geliştiren portakal yağı kokusu, aynı zamanda pozitif düşünmeyi de sağlar. Beyin fonksiyonlarını düzenleyen bu yağ, özellikle beynin sağ lobunun daha rahat ve fonksiyonel çalışmasını sağlar.

Sindirim sistemini düzenlemesiyle birlikte, safra sıvısının daha rahat salgılanmasına yardımcı olur.

Adet düzensizliğine karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda adetle beraber gelen baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik gibi sorunlarında hafiflemesine yardımcı olur.

Antioksidan özelliği sayesinde enfeksiyonları kurutur ve cildi temizler. Yaralara ve kesiklere sürülerek tüketilmesi, daha rahat iyileşmesini sağlar.

PORTAKAL YAĞI NASIL KULLANILIR?

Aromaterapik etkisi bulunan portakal yağı; solunarak, içilerek veya krem şeklinde sürülerek kullanılabilir.

Portakal yağı mutlaka, su veya zeytinyağı gibi uçucu yağlarla seyreltilerek kullanılması gerekir. Cilde portakal suyu uygulaması yapıldığında, inceltilme işlemi yapılmazsa; yoğun etkili bir yağ olduğundan cildi tahriş edebilir.

Tuzlu ve ılık suyun için damlatılarak gargara yapılabilir. Bu şekilde kullanıldığında ağız, diş ve boğaz sağlını korur. Mikropları öldürücü ve enfeksiyonları kurutucu etkisi de, portakal yağının faydalarıarasındadır.

Aromaterapik etkisinin aktifleşmesi için, oda spreyine birkaç damla damlatılabilir. Afrodizyak etkisi ve depresyona olan faydası bu şekilde açığa çıkar.

PORTAKAL YAĞINI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hamilelerin portakal yağını kullanması önerilmez.

Düzenli ilaç kullananların portakal yağını kullanmak için, doktora danışması gerekebilir.

Karaciğer sorunu olan kişilerin portakal suyunu kullanması için, doktorundan müsaade alması gerekir.

Bazı sağlık problemi olan insanların portakal yağını kullanması, yan etki oluşturabilir. Bu gibi durumlarda ivedi bir şekilde doktora görünülmelidir.

Bazı kimselerin bazı besinlere ve yağlara alerjisi vardır. Portakal yağına alerjiniz olup olmadığını test etmek için, bileğinizin bir kısmına çok az portakal yağı sürüp bekleyebilirsiniz. Yarım saat içerisinde kızarma veya başka bir sorun gözlemlenirse, portakal yağına alerjiniz var demektir ve kullanılması kesinlikle önerilmez.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz