Papatya Yağının Faydaları

Papatya yağı, bilimsel adı Matricaria chamomilla olan papatya özünden damıtılarak elde edilen bitkisel bir yağdır. Çiçekli bir bitki olan papatyanın, çiçeklerinin açmadan önce toplanmasıyla işlenerek elde edilir. Bitki çayından, boya katkı maddesi olarak birçok alanda kullanılan bitkinin anavatanı, Avrupa’dır.

Papatya Yağının Özellikleri

Papatya yağı, ilaç, merhem, kozmetik, dekorasyon gibi alanlarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Tıbbi alanda kullanılacak forma getirilmesi bir hayli zahmetli bir süreçtir. Hemen hemen her yer ulaşılabilecek bir bitki olması sebebiyle, papatya yağının da temin edilmesi oldukça kolaydır. Türkiye’ de 50 civarında papatya çeşidi olduğu bilinmektedir.

Papatya Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Cilt sağlığına faydası vardır. Cildi beyazlatıcı etkisi vardır.
  • Cilt kırışıklıkları ve lekeleri gidermede etkilidir.
  • Solunum yolları hastalıklarına karşı mücadele eder.
  • Sindirim sistemini onarıcı ve kolaylaştırıcı etkisi vardır.
  • Ciltteki yaralanma ve sarkmalara karşı iyileştirici görevi papatya yağının faydaları arasındadır.
  • Kabızlık için etkilidir.
  • Ateş düşürücüdür.
  • Meme kanseri tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Kan dolaşımını temizleyici etkisi vardır.
  • Kızarıklık, egzama, tahriş ve çürüklere karşı cildi onarır.
  • Saç derisi ve saçları onarıcı etkiye sahiptir.
  • Karaciğer şikayetleri, ishal ve safra kesesi rahatsızlıklarında etkilidir.
  • Hamilelik döneminde kadınların ağrıları ve genel şikayetlerini giderici rol oynar.
  • Ağrı Kesicidir.

Sindirim Sistemine Faydası

Midedeki bağırsak sorunlarından, ishal ve kabızlık gibi sorunlarda iyileştirici etki yaratır. Karında oluşan şişliklerin tedavisinde de kullanılır. İştah arttırıcı özelliği de papatya yağının faydalarıarasındadır.  Sindirime yardımcı organ karaciğerden kaynaklanan safra kesesi şikayetlerinde iyileştirici etkisi vardır. Papatya yağının, antispazmodik özelliği sayesinde mide ve sindirim sistemi kramplarını önler nitelikte etki sağlar.

Özellikle kadınların gebelik döneminde yaşamış olduğu rahatsızlıklar için kullanılması önerilmektedir. Bu dönemdeki uterus problemleri, kanama ve kabızlık tedavisinde kullanılabilir. Doğum sonrası, karındaki sarkma, kırışıklık ve çürüklerde kullanıldığında fayda sağlar.

Solunum Yolları Hastalıklarında Etkilidir

Soğuk algınlığı, bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştirici, balgam sökücü etkisi vardır. Özellikle bronşit tedavisinde kullanılmaktadır. Ağızdaki nemi arttırmasından dolayı solunumu rahatlatıcı rolü vardır. Ağız iltihabı, boğaz ağrısı gibi şikayetlerde gargara şeklinde kullanılır.

Cilt Sağlığına Etkisi

İçeriğindeki etkili vitaminler ve mineraller, papatya yağının kozmetik ve cilt bakımı olarak yoğun bir şekilde kullanılmasını sağlar. Losyon, serum, toner, merhem formunda ürünler mevcuttur. Cildi parlaklaştıran bir etkiye sahiptir.

Hamlelik döneminde ultraviyole ışınlara maruz kalan kadınlarda, melanin pigmentinin fazla salgılanması nedeniyle, ciltte kahverengi lokal lekeler oluşabilir. Cildin renginin beyazlaması için bu tip sorunlarda etkili sonuçlar vermektedir. Bu yüzden hamilelerde ve hassas cilde sahip kişilerde kullanılmasında bir sakınca yoktur. Bu dönemdeki ruhsal yapıya da onarıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır.

Yaşlanma karşıtı etkisi ile vücutta meydana gelen kırışıklık ve sarkmalar için esnek bir forma kavuşturan etkisi vardır. Vücuttaki kolajen üretimini arttırarak cildin daha genç bir görünüme kavuşması için etkilidir.

Kızarıklık, egzama ve yaralara karşı iyileştirici etkisi ile, cilt bakımında ve tedavisin kullanılma oranını arttırmış bir bitkisel yağdır. Burkulmalardan kaynaklanan eklem şişliklerinde de kullanılmaktadır.

Meme Kanseri Tedavisine Etkisi

Yapılan araştırmalar, karahindiba, ayçiçeği ve papatya yağının kullanımının, kemoterapi tedavisi ile birlikte fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Dolaşım Sitemine Faydası

Kan temizleyici etkisi ile, kan dolaşımında temizlenmiş kanın ideal bir şekilde dolaşmasını sağlar. Vücuttaki zararlı maddeleri ve toksinleri uzaklaştırarak, vücudun detoks organı karaciğerin yükünü hafifletir. Damar tıkanıklığı  ve damar sertleşmesinden uzak olan damar yapısı nedeniyle kalp krizi riski azalır.

Saç Sağlığına Faydası

Kuru ve yağlı saçları nemlendirici, saç derisini saç maskesi olarak uygulandığında onarıcı etkisi vardır. Saç dokusunu güçlendirerek saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Saç kırıklarını ortadan kaldırır. Saç rengini ve parlaklığı için pozitif etki bırakır. Saç derisi onarılan saçta kepek problemi de kalıcı olarak giderilmiş olur.

Antidepresan Etkisi

Hoş kokusu ile aromaterapi listesinde yer alan papatya yağının, sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Stres azaltıcı etkisi sayesinde masaj yağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.​

Papatya Yağı Nasıl Kullanılır?

Papatya yağının dahili kullanılması için, içeriğinde ne olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Sadece harici kullanım için hazırlanmış papatya yağı, dahili kullanımlar için sakıncalı olabilir.

  • Ağız ve boğaz enfeksiyonları için gargara şeklinde kullanılabilir. 1 bardak suya 3-4 damla papatya yağı ilave edilerek kullanılır.
  • Aloe vera yağı ile elde edilen papatya yağı karışımı, cilt maskesi olarak kullanılabilir. Masaj şeklinde ise saf şekilde kullanılabilir.
  • Ciltteki bozukluklar, kırışıklıklar ve lekeler için ise lokal olarak sorun olan lokal bölgelere tatbik edilebilir.
  • Papatya yağının özü olan papatya çiçeklerinden elde edilen çay, dahili kullanımlar için uygundur. Bu şekilde tüketilmesi, sindirim sistemini düzenleyici, bağırsak sorunlarını giderici etki verir. Spazm ve kramplar için fayda sağlar.
  • Banyo suyuna ilave edilmesi durumunda cilt ve saçlar için canlandırıcı bir etki bırakır. Aromaterapi ürünü olan papatya yağı, bu özelliği ile kişide rahatlatıcı pozitif bir etki bırakır.
  • Saç derisi ve saçlar için saf bir şekilde veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak saç derisinden başlayarak, saç uçlarına kadar uygulanabilir. 1 saat kadar bekletilen saç maskesi, daha sonra su ile durulanır.
  • Papatya yağının en önemli özelliği ise; hassas ciltler için ve gebelik dönemi için kullanılmasının tavsiye edilmesidir.

Check Also

Saç Uzatan Bitkiler ve Besinler

Birçok besin ve bitki saç sağlığı, saç dökülmesi, saçların canlanması, kepek sorunları için kullanılabilmektedir. Ayrıca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *