Home / Faydalı Yağlar / Acı Badem Yağının Faydaları ve Kullanımı

Acı Badem Yağının Faydaları ve Kullanımı

Acı badem yağı, acı bademlerin toplandıktan sonra, yararlı etkisini kaybetmemesi için soğuk pres yöntemiyle yağının çıkarılması şeklinde elde edilmektedir. Diğer yağlara göre rengi daha soluktur ancak faydaları çoktur.

Acı badem yağının faydaları

1)Bağırsak kurtlarını düşürür: Acı badem yağı, E ve D vitaminlerinden bol miktarda içerir. Ayrıca; magnezyum açısından da zengindir. Bağırsak kurtlarını düşürür, mikropları temizler ve bağırsak hareketlerini düzenler.

2)Rahatlatıcı özelliğe sahiptir: Sinirler üzerinde olumlu etkisi vardır. Psikolojik rahatlama sağlar. Stresi önler. Strese bağlı olarak oluşan birçok hastalığı da engeller.

3)Öksürüğü keser: İçerdiği vitamin ve minerallere bağlı olarak güçlü etkisi sayesinde öksürüğü keser, boğaz tahrişini önler.

4)İdrar söktürücüdür: Bağırsak hareketlerini düzenlemesi ve metabolizmayı çalıştırması sonucu, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Zararlı maddelerin idrar yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

5)Kabızlığı önler: Müsli etkisi bulunan acı badem yağı sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.

6)Kan şekerini düzenler: İçeriğindeki protein ve şeker sayesinde, kan şekerini dengede tutmaya yardımcıdır.

7)Enerji vericidir: Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bolca içerdiği için, bağışıklık sistemini güçlendirerek enerji verir. Yorgunluk ve halsizliğin giderilmesinde etkilidir.

8)Mideyi korur: Bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan acı badem yağı, bu etkisiyle mideyi korumaktadır.

9) Tansiyonu dengeler: Bol miktarda potasyum, demir ve sodyum içeren acı badem yağı, yüksek tansiyonu düşürür ve dengede tutar. Ayrıca, bu faydaları ve vitaminleri açısından güçlü içeriğiyle kolesterolün de dengeli seyretmesini sağlar.

Vücut sağlığı için önemli faydaları bulunan acı badem yağı, en çok da cilt için faydalıdır.

Acı badem yağının cilt için faydaları

1) Deri hastalıklarının tedavisinde doğal ve etkili bir ilaçtır: Sağlıklı bir cilt için en gerekli vitaminler; A, B ve E vitaminleridir. Acı badem yağı, bu vitaminlerden bol miktarda içerdiğinden, cilt için birçok faydası bulunmaktadır.

Gün boyu yıpranan ve tahriş olan cildi, eski sağlığına kavuşturmak için etkili bakım yapmayı sağlar. Cildi derinlemesine besler, nemlendirir ve yumuşaklık kazandırır.

Yaralı ve kaşıntılı deri hastalıklarını tedavi eder. Egzama ve sedef olmak üzere, yaşamı olumsuz etkileyen cilt hastalıklarının tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılabilecek kadar faydalıdır.

2) Cildi yeniler: Yaşlanma etkileri, özellikle bayanların en büyük sorunudur. Acı badem yağı, cildi tazeler, ölü derinin atılmasını sağlar. Siyah nokta ve akneleri temizler. Kırışıklıkları giderir. Yaşlanma etkilerini ortadan kaldırır. Yüze, pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

 3) Göz altı morluklarını ve şişliklerini azaltıcı etkisi vardır: Bazı kişilerde, yorgunluk ve vitamin eksikliklerine bağlı olarak göz altında morluklar ve şişlikler oluşur. Acı badem yağı, göz altı rahatsızlıklarının tedavisinde faydaları olan bir yağdır.

Her gece, yatmadan önce göz altına acı badem yağı sürülürse, bir hafta sonra, göz altındaki morluk ve şişlikerin kaybolduğu görülür.

4) Güneş ışığının zararlı etkilerini ortadan kaldırır: Bazı durumlarda mecburiyetten dolayı güneş ışığına maruz kalındığında, yüz başta olmak üzere ciltte yanık bir tabaka oluşur.  Bu yanık deriyi ciltten atmak için, acı badem yağı kullanılabilir. Acı badem yağı, yanık derinin atılmasını sağladığı gibi, cilde hak ettiği nemi ve yumuşaklığı da kazandırır.

5) El ve ayak bakımı için idealdir: Acı badem yağı bol miktarda çinko içerir. Bu da, cilt için faydalı olmasını sağlayan en önemli özelliğidir. Cilt, acı badem yağını hızlı bir şekilde emer. El ve ayaklar için kullanılan özel içerikli kremlerden daha etkilidir. Üstelik kokusu da aromatiktir.

6) Çatlak tedavisi için kullanılır: Özellikle kış aylarında sık karşılaşılan dudak kuruması ve çatlaması için acı badem yağı, tedavi etme özelliğine sahip yapıdadır.

Dudaklardaki çatlaklığı giderir ve yumuşaklık kazandırır. Ağrı kesici özelliği vardır. Selülit tedavisinde de olumlu etkileri vardır.

7) Makyaj temizlemek için kullanılır: Piyasada makyaj temizlemek için birçok kozmetik ürünü satılmaktadır. Acı badem yağı, tüm makyaj temizleyicilerden daha etkilidir. Üstelik, cildi makyaj ürünlerinden arındırırken aynı zamanda ölü derinin atılmasını ve gözeneklerin açılmasını sağlar.

8) Saç sağlığı için faydalıdır: Acı badem yağı, vücut ve cilt sağlığı için faydalı olduğu kadar, saç sağlığına da faydalıdır. Saç derisini besler, saçlara canlılık ve parlaklık kazandırır.

Saçların dökülmesini önlediği gibi, kırılmasını ve tahriş olmasını da önleyerek saç sağlığını korur.  Saçlar için tek başına uygulanabileceği gibi, zeytinyağı ve hint yağı gibi diğer sağlıklı yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir. Birçok saç bakım ürününden daha iyi etki gösterir.

Acı badem yağının kullanımı

Acı badem yağı, günlük olarak kullanılabilir. Ağız yoluyla veya harici yöntemlerle kullanılabilecek niteliktedir. Ağız yoluyla alınacağı zaman, suyla karıştırılarak daha kolay içilir. Harici olarak da, cilde veya saça masaj şeklinde uygulanabilir. İstenildiği takdirde, diğer yağlarla karıştırılarak kür hazırlanır.

Acı badem yağının zararları var mıdır?

Acı badem yağı, temelde badem yağı olsa da, bazı durumlarda zararları vardır. İlk olarak, saklama koşullarına uygun olarak, güneş ışığından uzakta, ağzı sıkıca kapatılarak muhafaza edilmelidir. Acı badem yağı, tatlı badem yağıyla karıştırılmamalı, dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü, zehirleyici özelliği vardır.

Özellikle, diyabet hastası olanlar ve hamilelik-emzirme döneminde olanlar, doktora danışmadan kullanmamalıdır. Yanlış ve fazla kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Genel olarak acı badem yağı, sağlıklı bitlkisel yağlar sınıfında yer alsa da, sağlık ve cilt için birçok faydası bulunsa da, günlük olarak kullanımına dikkat edilmeli, önerilen miktarlar aşılmamalıdır.

Dahili kullanım için günlük bir çay kaşığı, harici kullanım için de, pamuğa batırılarak istenilen bölgeye tampon uygulanması yeterli olacaktır.

Check Also

Shea Yağının Cilde Faydaları

Shea yağının tarihi, Eski Mısır’a kadar uzanır. Antik Mısır’da cildi ve saçları güneşten ve rüzgârdan …

One comment

  1. Acı badem yağı sigara içenler için faydalı mıdır?sigarayı bırakmak için öneriyorlar.siz ne dersiniz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *